Het juiste gebruik van data recovery software

dinsdag 5 mei 2015 door Jaap-Jan Visser

Gegevensverlies is een nachtmerrie voor iedereen die ermee te maken krijgt, maar het is pas echt erg als het gaat om bijvoorbeeld projectdata, waar kleine bedrijven of zelfstandigen vaak volledige afhankelijk van zijn. In het ergste geval kan zo’n tegenslag leiden tot grote inkomensverliezen en daarmee zelfs tot faillissement.

Maar het hoeft niet altijd om een grote harde schijfcrash te gaan. Als een harde schijf een corrupt bestandssysteem of een ander logisch defect heeft kan het nuttig zijn te kijken of recovery software de verloren data terug kan vinden. Maar probeer geen software uit als de harde schijf een vreemd geluid maakt, dan heb je namelijk te maken met een fysiek defect en dan kan software het probleem juist vergroten.

Belangrijk

Zorg ervoor dat je niet-destructieve software hebt die wanneer je begint met het herstellen van verloren data, de getroffen harde schijf niet beschrijft of huidige gegevens wijzigt of wist. Let erop dat de software de gegevens die gereconstrueerd moeten worden niet kan wijzigen. Mocht dit gebeuren worden die data overschreven en zijn ze definitief verdwenen.

NB! Windows check disk verandert de inhoud van een harde schijf terwijl deze de sectoren controleert.

Drie belangrijke gebruikstips:

  1. Wanneer je onzeker bent of je wel echt niet-destructieve recovery software hebt kun je het beter niet gebruiken; de kans dat data gewist worden is zeer groot.
  2. De software dient op een andere harde schijfgeïnstalleerd te worden, nooit direct op de getroffen hared schijf. Vervolgens kun je de defecte harde schijf aansluiten om de reconstructie te beginnen. Het liefst zelfs op een bit for bit copie van de defecte harde schijf.
  3. Zorg ervoor dat je de eigenschappen van de software goed begrijpt, zodat je er zeker van bent dat deze niet-destructief is. Lees bijvoorbeeld meer op internet of in toonaangevende publicaties. Je kunt hier veel reviews en tests vinden, en meer leren over hoe verschillende herstelprocessen zijn uitgevoerd en hoe succesvol ze waren.

Onze software

Voor diegenen die Ontrack EasyRecovery software willen uitproberen zijn er gratis versies voor het scannen van je opslagmedium. Na de scan krijg je een overzicht van welke gegevens gereconstrueerd kunnen worden.

img_600x600_shirtontrack

Direct hulp nodig? Bel!